overonslinksbalk
 
 

 Uitgeverij Schokland en de Kritische Klassieken


In de reeks Kritische Klassieken geven wij ieder jaar twee Š drie klassiekers uit de kritische literatuur uit. Kritische Klassieken zijn dus geen nieuwe boeken, maar boeken die al eerder gepubliceerd zijn. Sommigen zijn geschreven in de 19e eeuw, anderen nog maar dertig jaar geleden. Op dit moment zijn ze echter niet of nauwelijks meer verkrijgbaar. Na hun eerste publicatie zijn ze vergeten, verboden, versmaad, verbrand of verguisd. Soms zijn ze nog nooit in het Nederlands vertaald. Uitgeverij Schokland wil een aantal van deze belangrijke titels opnieuw onder de aandacht van het lezerspubliek brengen.

Literair genoegen

Kritische Klassieken beschikken niet alleen over maatschappijkritische, maar ook over literaire kwaliteit. Niet gebonden aan ťťn genre, zijn het romans, (auto)biografieŽn, satiren, essays, gedichten, memoires, brieven, pamfletten, toneelstukken en dagboeken die getuigen van de rijke sociale geschiedenis en daar vaak een rol in hebben gespeeld. Het zijn de hoogtepunten uit de sociaal-politieke geschiedenis en de kritische literatuur van de afgelopen eeuwen.

Een prachtig boek!

Alle Kritische Klassieken worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid uitgegeven. Dat betekent dat waar nodig de spelling wordt aangepast en een notenapparaat is toegevoegd. In sommige gevallen wordt een vertaling herzien. Elke titel gaat bovendien vergezeld van een nawoord waarin dieper wordt ingegaan op de omstandigheden waarin het boek voor het eerst verscheen. Hoe is het boek destijds door critici en publiek is ontvangen? En zijn de meningen erover in de loop van de jaren veranderd?
Maar we besteden niet alleen veel aandacht aan de inhoud van onze titels. Minstens even belangrijk vinden we de uitvoering ervan. Kritische Klassieken verschijnen uitsluitend in gebonden uitvoering, voorzien van een leeslint. Er is veel aandacht geschonken aan de grafische vormgeving en de typografische verzorging van het boek.

De uitgeverij

Uitgeverij Schokland is het bedrijf van Nils Buis. Hij wordt bijgestaan door een redactieraad die bestaat uit Wim Berkelaar, Lenie Koot, Kees Nuijten en John Luteijs.

Duurzaam

Respect voor mens en milieu, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn belangrijke uitgangspunten voor onze uitgeverij. Het papier van onze boeken is zo min mogelijk milieubelastend. Ook in het kiezen van onze partners gaan we zoveel mogelijkuit van onze kernwaarden. Zo komt onze energie bijvoorbeeld bij Greenchoice vandaan en bankieren we bij Triodos Bank. Onze website draait op energiebesparende servers.